Skip to main content

Inmiddels zijn er 5 groepen kinderen die tekenles hebben in de Tekentuin!

Wat is het toch mooi om te zien hoe kinderen een klein stukje van hun binnenwereld op papier zetten. Sommige kinderen houden van de houvast die ze krijgen in een opdracht, terwijl anderen dezelfde opdracht meenemen als basis waarmee ze vervolgens lekker hun eigen gang gaan. Heel belangrijk: alles is goed! Zo kan ieder kind uiten wat er op dat moment uit wil.

Het is lente, wat betekent dat het soms al zonnig genoeg was om lekker buiten in de tuin te tekenen!

Eerst nog even een herhaling over wat dat nou eigenlijk is, een mandala: Het woord ‘mandala’ komt uit het Sanskriet. Dat is een oude taal uit India, waar ook de mandala vandaan komt. De letterlijke mandala betekenis is ‘magische cirkel’. In veel culturen staan cirkels voor eenheid en natuurlijke orde. Naast dat de zon, de maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt deze cirkel ook symbolisch terug in je vrienden- of familiekring. In de natuur zie je ook mandala vormen in bloemen, planten of bijvoorbeeld de kringen van het water als je er een steentje in gooit. 

Mandala’s tekenen of inkleuren is goed voor je concentratie en stimuleert de creativiteit. Het helpt kinderen hun energie te bundelen.

Lotusbloem tekenen met een passer

Eerst werd verteld over hoe een lotusbloem groeit vanuit de modder met zijn stevige stengels naar het wateroppervlak. De lotus opent zijn bladeren als de zon opkomt, draait gedurende de dag met de zon mee en sluit zijn bladeren tenslotte als de zon weer ondergaat. 

We hebben zelf uitgebeeld hoe een bloem groeit vanuit een zaadje. 

Tijdens deze les hebben veel kinderen geoefend hoe je met een passer een prachtige lotusmandala kunt tekenen! Voor de jongere kinderen is dat nog erg ingewikkeld. Zij weten nu hoe ze met behulp van een bekertje een lotus kunnen tekenen.

Heelbeeld met story cubes

Een heelbeeld is een mandala waarin een geheel, bijvoorbeeld een verhaal, is terug te zien. Aan de hand van story cubes (verteldobbelstenen met plaatjes van verhaalelementen) bedachten we eerst samen een verhaal. Vervolgens ging ieder kind aan de slag met zijn eigen verhaal door telkens een stukje toe te voegen na het gooien met een dobbelsteen. In sommige groepen werd de cirkel in 5 stukken verdeeld, in andere groepen werd het geheel in de cirkel getekend; daarbij wordt gekeken naar de werkwijze die het beste past bij de groep of de leeftijd van sommige kinderen. Sommigen gingen zo op in hun verhaal dat het moeilijk was om te stoppen! Uiteindelijk is het niet iedereen gelukt om het verhaal af te ronden. Deze tekeningen mogen natuurlijk thuis lekker verder uitgewerkt worden.

Bloem nat in nat met ecoline

Deze les begonnen we met een kort sprookje uit Denemarken over een herder met een toverfluit en een prinses die de allermooiste bloemen wilden hebben… Vervolgens hebben we de lichaamsoefening nog eens herhaald waarbij we een bloem lieten groeien vanuit een zaadje. De tekenopdracht werd gemaakt op een papier dat doornat was. Vervolgens maakten we een vlekkentekening met ecoline, waarbij we vanuit het midden naar buiten hebben gewerkt. Tijdens de volgende les waren deze tekeningen prachtig opgedroogd en hebben we ze nog verder uitgewerkt met alcoholstiften.

Kolam op hout

Een Kolam is een lijntekening met een stippenraster als basis. De Kolam is afkomstig uit India, waar deze elke dag bij zonsopkomst worden gestrooid met rijstpoeder om de goden gunstig te stemmen. Het tekenen van een Kolam vergt aandacht en is een goede manier om balans te oefenen tussen onze twee hersenhelften. Soms zijn de tekeningen ingewikkeld, dan geeft het voldoening een een boost voor het zelfvertrouwen als het gelukt is (waar natuurlijk altijd voor gezorgd wordt in de Tekentuin). 

We hebben eerst geoefend hoe je een Kolam kunt tekenen, waarbij een opbouw was van eenvoudig naar meer ingewikkeld. Iedereen kon daarbij zelf kijken wat haalbaar was. Daarna hebben de kinderen een voorbeeld gekozen OF zelf een Kolam ontworpen! Deze werd met oliepastel-krijt uitgewerkt op een houten plankje.

Tulpen-mandala

Vanwege Tweede Paasdag hebben sommige groepjes deze les niet gehad. Een echte lente mandala om de reeks mee af te sluiten. Na een kort gesprekje over de lente hebben we samen tulpen getekend in de cirkel. Daarbij werd voorgedaan hoe je heel eenvoudig verschillende tulpen kunt tekenen. Deze zijn vervolgens lekker naar eigen smaak gekleurd met viltstift en alcoholmarkers (naar keuze).

Na de meivakantie laten we de mandala’s voor gezien en gaan we aan de slag met het tekenen van mensen, dieren, planten, bomen, landschappen enz. 

Leave a Reply