Skip to main content

In deze periode zijn een aantal verzoeken van kinderen verwerkt. Het werd een breed aanbod van allerlei technieken en materialen die terugkwamen in een groter project waar we meerdere lessen aan gewerkt hebben: Huisje Boompje Beestje!

Het aanbod is niet in alle groepjes precies hetzelfde geweest; sommige groepjes hadden wat meer tijd nodig en er zijn feestdagen geweest waardoor lessen uitvielen. Daarnaast ben ik zo vrij om lessen aan te passen aan de wensen of behoeften van de kids in een groepje. Hieronder een verslagje van de lessen en foto’s van vele kunstwerken! Ik probeer altijd een foto te maken van de resultaten, maar vergeet dat ook nog wel eens… Maar in de fotogalerijtjes bij dit verslag is toch wel een mooie impressie te zien van de resultaten!

Jouw eigen boom

Eerst hebben we geoefend hoe je op verschillende manieren verschillende bomen kunt tekenen. Met behulp van een visualisatie-verhaaltje gingen de kinderen daarna op zoek naar hun eigen boom. Deze boom is er altijd wanneer je hem nodig hebt. Je hoeft er alleen maar aan te denken om jezelf stevig te voelen. De bomen zijn getekend met bijenwaskrijt en de achtergrond is gekleurd met sterk verdunde ecoline. Helaas heb ik niet van alle bomen een goede foto, maar hieronder is toch een impressie te zien van een aantal resultaten.

De bloementuin

Tijdens deze les hebben we bloemen getekend. Daarbij hebben we ook geoefend hoe je dat in perspectief kunt doen met een voor- en zij-aanzicht. Ook onkruid en verwelkte bloemen kregen een plekje in onze tuin. De tekening is gekleurd met waterverf. In het groepje met bovenbouw-kinderen hebben we ook nog kaartjes gemaakt met een kleine botanische tekening.

Dieren 

Met behulp van een bekertje en een klein theelicht-vormpje hebben we geoefend hoe je allerlei leuke dieren kunt tekenen. Het gebruik van omtrek-vormen geeft kinderen houvast bij het maken van hun tekening; zeker als ze het gevoel hebben dat ze het niet goed kunnen. Bij iedereen kwamen hele lieve, leuke en grappige beestjes te voorschijn. We hadden dikke pret tijdens deze les!

Portret

  1. In sommige groepjes werd een bijzonder zelfportret gemaakt, namelijk met gesloten ogen! Op gevoel dus je eigen gezicht tekenen, wat een lol gaf dat!!
  2. In andere groepjes hebben we in de laatste week voor de vakantie nog een zelfportret gemaakt. In stapjes werd uitgelegd hoe je een gezicht tekent. Om in de stemming te komen kwam er een zonnebril op waarin te zien is waar je het meeste zin in hebt in de vakantie.

Project ‘Huisje Boompje Beestje’

Tijdens dit project werkten we elke week een stapje verder aan een grotere tekening op stevig aquarelpapier. Hieronder worden de stappen beschreven.

Regelmatig was er nog ruimte voor een extra, kleinere opdracht. Zo hebben we een keer een zelfportret gemaakt met onze ogen dicht (zeker een aanrader voor thuis!!), maar tegen het eind van het schooljaar raakten veel kinderen moe en sneller overprikkeld, waardoor ik ruimte heb gelaten om vrij te werken. Zo was er ruimte om te uiten wat er op dat moment nodig was. Gewoon even lekker in je eigen bubbel…

Stap 1: druppen en vlekken

We hebben het papier in een badje water door- en doornat laten worden. Daarna lieten we met druppelflesjes druppels verdunde ecoline op het blad vallen. Wat een verwondering bij de prachtige vlekken die daarbij ontstonden!! En wat een verrassing bij het zien hoe de vlekken een week later waren opgedroogd!

Stap 2: Boompje: landschap à la Hundertwasser

We hebben met watervaste stift een landschap getekend in de stijl van Hundertwasser. De volgende les(sen) hebben we dit landschap kleur gegeven met ecoline.

De kunstenaar Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) was een eigenzinnige kunstenaar die hield van de organische vormen van de natuur. Hij had zelfs een hekel aan rechte lijnen! Deze komen immers ook niet voor in de natuur. Dat is terug te zien in zijn schilderijen, maar ook in de gebouwen die hij ontworpen heeft. 

Stap 3: een stevige bodem

In veel boom-tekeningen van de eerste les viel mij op dat er meer aandacht mocht zijn voor de bodem, zodat de boom zijn wortels daar goed in kwijt kan en hij een stevige basis heeft om uit te groeien. Dat hebben we verwerkt in het project door met onze handen de bodem te schilderen met glansverf. Daar hebben we ook nog schelpenzand doorheen gemengd. Met hun handen konden de kinderen zo contact maken met hun basis in deze tekening. 

Stap 3: huisje

We hebben gekeken naar de huizen die Hundertwasser ontworpen heeft. Wat ons opviel waren de gekke vormen en fantasie en liefde voor kleuren en de natuur. 

Met knutselpapier hebben de kinderen hun eigen huisje gebouwd in de tekening. In de tekentaal kan een huisje symbool staan voor jouw eigen persoon. Het is bijvoorbeeld interessant om te bekijken of er een deurtje is waardoor het huis toegankelijk is. Kan het deurtje wel worden afgesloten tegen indringers? En zijn er raampjes om door naar buiten te kijken? En een schoorsteentje om te kunnen luchten? Is het huisje toegankelijk?

Stap 4: beestje

En toen kwam er een beestje bij in het geheel.  In tijdschriften werd gezocht naar een mooie afbeelding. Met behulp van een sjabloon werd daar een dier op getekend, uitgeknipt en tenslotte kreeg het een plekje op de tekening.

Stap 5: finishing touch

De laatste stap was het versieren van de tekening met glitters, sterren, goud en zilver.

Ik ben SUPER-trots op alle tekeningen die gemaakt zijn!! Echt geweldig mooie resultaten, passend bij ieder kind.

Het eindresultaat van alle kunstenaars in de Tekentuin kun je hieronder bewonderen in de fotogalerij!

Leave a Reply