Welkom bij deze online galerij met de kunstwerken en een verslag van de lessenreeks van januari – februari 2023 over de elementen: aarde, water, lucht en vuur.
Met veel trots toon ik je de tekeningen van mijn leerlingen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar!
les: 4 Elementen – aarde, water, lucht, vuur
We begonnen deze reeks met een ‘gesprek op papier’. 2 kinderen tekenden samen binnen de cirkel aan de 4 elementen. Er mocht niet gepraat of overlegd worden! Om de paar minuten werd het papier een kwart slag gedraaid. Dit vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Bij het nabespreken hadden de leerlingen veel te vertellen over het proces, de gedachten en interne conflicten die ze tegenkwamen!
Voor de jongste cursisten is dit nog te veel gevraagd; zij hebben zelf een tekening gemaakt over hun eigen interpretatie van de 4 elementen.
les: Aarde
Eerst hebben we een potje aarde bekeken met al onze zintuigen. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt, voelt, klinkt het? Hoe zou het smaken…?
Het papier kreeg eerst een aardse tint met behulp van koffie. Daarna hebben we met houtskool een landschap getekend. Door met je handen te werken, maak je contact met het materiaal, wat een aards gevoel van een stevige basis kan geven.
We hebben geoefend met perspectief tekenen en schaduwend kleuren. Er gebeurt van alles in de landschappen, er zitten spannende verhalen in!
les: Water
Ook deze les begonnen we met het verkennen van een glaasje water met al onze zintuigen. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt, klinkt, voelt en smaakt het?
We tekenden een bloem op het water. Sommige leerlingen maakten een lotus met behulp van een passer. Anderen kozen ervoor om zelf een bloem te ontwerpen die groeide vanuit een zaadje in het midden.
Voor een waterig effect hebben we de lijntjes overgetrokken met lijm. Tenslotte kleurden we deze tekening met waterverf. Dit materiaal kan het gevoel geven van stromen, in beweging komen.
les: Lucht
Voor de achtergrond van deze tekening hebben we gekliederd met heerlijk luchtig materiaal: scheerschuim! Als je daar druppels ecoline door mengt, ontstaat er een dromerig en luchtig effect. De leerlingen hebben genoten van de verrassende kleuren die ontstonden. De meesten vonden het ook heerlijk om lekker tactiel bezig te zijn met hun handen. Al gold dat niet voor iedereen; sommige kinderen vinden het helemaal niet fijn en zijn gevoeliger voor dit soort tactiele prikkels. Natuurlijk werd ervoor gezorgd dat iedereen zich er fijn bij voelde.
Vervolgens hebben we prachtige luchtballonnen getekend. Daarvoor hebben we viltstift gebruikt, omdat een aantal kinderen had aangegeven daar een keer mee te willen kleuren.
les: Vuur
Eerst hebben we het vlammetje van een theelichtje bekeken: wat zie je? Kun je vuur ruiken? Horen? Hoe voelt het om je hand een stukje boven het vlammetje te houden?
Het verhaal over de vuurvogel werd voorgelezen en met de kleuren die daar bij horen zijn we energetisch te werk gegaan. In een groepje hebben we de kleuren geel en rood gemengd tot een vurig blad. Vervolgens verscheurden we het en vanuit de snippers ontstond een vuurvogel. In de andere groepjes zijn we gaan krassen met bijenwaskrijt en ontstond daaruit de vuurvogel.
Deze manier van werken met kleur geeft een vrij gevoel doordat je lekker mag loslaten dat iets mooi moet worden. Je mag lekker krassen en losgaan. Krassen geeft energie, evenals het werken met de kleuren geel en rood.
Next: Welkom in de jungle!
In maart en april werken we elke les een stukje verder aan een groter project. Het wordt een schilderij op doek dat laagje voor laagje zal worden opgebouwd.