Skip to main content

Kindercoaching

Als het even niet zo lekker loopt, is er voor jouw kind coaching in de Tekentuin. Bij kindercoaching werk ik vanuit het vertrouwen in de eigen mogelijkheden van een kind om zelf te kunnen herstellen. Zodat het weer lekker in zijn vel komt en op eigen kracht weer verder kan. Er zijn regelmatig oudergesprekken om te bespreken hoe jullie thuis kunnen helpen.

Als ouder heb je vaak al vanalles geprobeerd om je kind weer lekker in zijn vel te krijgen. Soms kan het fijn zijn als er iemand met je meedenkt en samen met je kind aan de slag gaat.  

Er zijn allerlei redenen waarom je besluit om een kindercoach in te schakelen. Te denken valt aan pesten, een scheiding, faalangst maar soms is de oorzaak niet zo duidelijk. Sommige kinderen reageren daar boos op, anderen juist verdrietig, angstig of teruggetrokken. 

Kindercoaching is geen therapie, en is kortdurend, met gemiddeld  6 tot 15 sessies van een uur. Net als bij de tekenlessen wordt coaching geboden vanuit een holistische visie, dat uitgaat van het zelfhelende vermogen van een kind.

Door het kind bewust te maken van zijn innerlijke kracht, kan het leren om dat in te zetten en daarmee zelf keuzes te maken die helpen bij het herstellen. 

We bespreken tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek of ik wat voor jouw kind kan betekenen. 

Specialist

Uiteraard zijn alle kinderen welkom in de Tekentuin. 

Ik werk al 20 jaar met kinderen met communicatieproblemen. Daarnaast heb ik  opleidingen en scholingen gevolgd waardoor ik nu zover ben dat ik coaching kan bieden op een manier die helemaal bij mij past. Vanuit mijn kennis en expertise kan ik oefeningen en spelletjes inzetten, gecombineerd met creativiteit en aansluitend bij de situatie en de hulpvraag.

Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Creatieve communicatie: 

Vanuit mijn opleiding tot holistisch tekendocent heb ik geleerd te kijken naar de tekentaal waarin een kind onbewust laat zien wat er gaande is in zijn binnenwereld. We voeren een gesprekje, waarbij ik vragen stel over wat ik zie en op deze manier bewustwording probeer te creëren en koppelingen leg naar het dagelijkse leven van het kind. Ik kijk hierbij naar de sterke kanten en naar de zwaktes/aandachtspunten in de tekening. Naar aanleiding daarvan kan ik een vervolgopdracht bedenken waar we de talenten inzetten om aan de aandachtspunten te werken.

Gevolgde opleiding: De Kolam te Zutphen: Opleiding Genezend Tekenen, studierichting Creatieve Communicatie (holistisch tekendocent)

Mindfulness en meditatie

Een van mijn specialismen is ‘mindfulness en meditatie’. Hiervan komen altijd aspecten terug in de coachingsessies. Door middel van aandachtsoefeningen werken we aan bewustwording van het eigen lijf en de adem, waardoor een kind leert om daar meer controle over te krijgen. Op die manier leren kinderen met spanningen en probleemsituaties om te gaan. Mindfulness en meditatie helpen ook om bij hun eigen kern te blijven.  Kinderen hebben een sterk beeldend vermogen, waardoor het goed werkt om de vijf zintuigen te gebruiken als ingang tot meditatie. We richten de aandacht dan op 1 van die zintuigen door met aandacht te luisteren, horen, ruiken, proeven, voelen.

Gevolgde opleiding: Arterre te Nijmegen: opleiding Helend Kindcoach, specialisatie mindfulness en meditatie.

Taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Als logopedist werk ik al ruim 20 jaar met kinderen met TOS. Daarnaast heb ik me verdiept in de sociaal-emotionele kant van communicatie en gedrag. Deze kinderen hebben vaak meer moeite zich te uiten, en kunnen zich daardoor eenzaam, verdrietig of boos voelen. 

In de Tekentuin werk ik vanuit creativiteit en mindfulness, waarbij de nadruk ligt op de non-verbale communicatie. Ik kijk naar wat het kind daarin laat zien en help woorden te geven aan zijn gedachten en gevoelens. Als er verder aandachtspunten zijn in de communicatie of als psycho-educatie gewenst is, kunnen we daar ook aan werken. Je kunt hierbij denken aan bewustwording van de eigen binnenwereld en welke rol TOS daarbij speelt. Of hulp bij het aangaan van sociale contacten, het verwoorden van gedachten en gevoelens en het voeren van gesprekjes.

Gevolgde opleiding: HBO logopedie,  bij- en nascholingen op het gebied van TOS en sociaal emotionele ontwikkeling

Executieve functies

Is je kind veel afgeleid? Is het vaak impulsief in zijn gedrag? Heeft het moeite om een planning te maken en uit te voeren? Vergeet het telkens wat hij (of zij) moet doen? Kan het moeilijk omgaan met zijn emoties? Kan het zich moeilijk aanpassen als er veranderingen zijn? 

Executieve functies zorgen ervoor dat je controle hebt over je eigen gedrag en dit kunt sturen. Deze functies zijn nodig om een taak te kunnen uitvoeren en volbrengen. Kinderen die hier moeite mee hebben raken vaak gefrustreerd en hun gedrag kan irritatie veroorzaken bij volwassenen (ouders, leerkrachten). Door 11 executieve functies in kaart te brengen, kunnen we doelgericht werken aan verbetering. 

Deze 11 functies zijn: (beschreven door Angelique van Zon in haar boek ‘het kind aan het stuur’ )

  • inhibitie: het vermogen om jezelf te remmen.
  • Werkgeheugen: kunnen onthouden wat er gezegd is. Weten en onthouden wat je taak of opdracht is.
  • Emotieregulatie: je emoties kunnen beheersen.
  • Volgehouden aandacht: je aandacht bij je taak kunnen houden. Niet afgeleid raken.
  • Taakinitiatie: meteen met een werkje kunnen beginnen. Niet uitstellen als het niet leuk is.
  • Planning: inzicht in de verdeling van het werk dat gedaan moet worden. Zorgen dat het op tijd af is.
  • Organisatie: een systeem kunnen bijhouden, zodat er niets kwijt raakt. Structuur aan kunnen brengen.
  • Timemanagement: weten hoe de tijd in te delen om de planning te halen.
  • Flexibiliteit: goed kunnen schakelen van de ene situatie naar de andere. Om kunnen gaan met veranderingen en teleurstellingen.
  • Doelgerichtheid: weten wat je wil bereiken. Op je doel afgaan.
  • Metacognitie: het eigen gedrag of een situatie goed kunnen beoordelen en weten wat er verbeterd kan worden als het niet fijn verliep. Een goed beeld van jezelf hebben.

Gevolgde scholing: Angelique van Zon: basiscursus Executieve Functies

Zintuiglijke prikkelverwerking

Soms hebben kinderen moeite met het verwerken van prikkels die via de zintuigen binnen komen. Dit wordt ook wel Sensorische Informatieverwerking genoemd.   Sommige kinderen raken snel overprikkeld en hebben strategieën ontwikkeld om die prikkels te vermijden. Bijvoorbeeld door voortdurend oorkappen op te zetten, als die beschikbaar zijn in de klas. Die strategieën niet altijd even handig. Soms zorgen ze er zelfs voor dat een kind juist nog gevoeliger wordt (wat in het geval van de oorkappen wel een risico is).   Andere kinderen merken niet dat ze overprikkeld raken en kunnen ‘ineens ontploffen’. Er zijn ook kinderen die juist meer prikkels nodig hebben om ze te kunnen verwerken. Daarvan gaat een deel bewust op zoek naar die prikkels, bijvoorbeeld door te wiebelen en te friemelen. Andere kinderen doen niets en merken de informatie gewoon niet op. Zij komen dromerig en afwezig over.  Als we denken dat er iets speelt in de prikkelverwerking, kunnen we deze, eventueel samen met school, uitgebreid in kaart brengen, zodat duidelijk wordt hoe we hulp kunnen bieden. Als we besluiten om hulpmiddelen in te zetten, (zoals een wiebelkussen of oorkappen) is de intentie altijd om dit ook zo snel mogelijk weer af te bouwen zodat het kind zonder die hulpmiddelen verder kan.

Gevolgde scholing: Anders Kijken naar Kinderen te Leiden: basiscursus Sensorische Informatieverwerking en diverse nascholingen.

‘jij groeit op jouw eigen kracht’

Bij Monique kun je heerlijk landen, aarden en in een fijne geborgen sfeer je creaties loslaten. En ze maakt van die mooie inspirerende voorbeelden.

Heidi HillebrandCursist

Ik heb een paar workshops gevolgd van Monique en haar lessen zijn heel ongedwongen en laagdrempelig. Met een paar redelijk simpele stappen laat ze je een mooie creatie neerzetten waarbij je je hoofd lekker even leeg kunt tekenen. Het werkt haast meditatief! Zeker een aanrader om in ieder geval een keer een les uit te proberen!

Yvonne van ZutphenCursist

Fijne plek om te zijn. Monique is enthousiast en heeft goede tips. Mijn kinderen zijn ook regelmatig bij haar geweest en hebben er echt van genoten.

Pleun de Grootmoeder cursist

In de Tekentuin is aangesloten bij:

Neem vrijblijvend contact met me op