Skip to main content

Welkom bij deze online galerij met de kunstwerken en een verslag van de lessenreeks van maart-april 2023 met als thema ‘welkom in de jungle!’. Het is niet gelukt om van alle werken een foto te maken. Soms omdat ik het vergeet, soms omdat een kind niet bij de laatste les was, soms omdat een kind er geen toestemming voor geeft.

Met veel trots toon ik je vele werken van leerlingen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar! 

les 1: een geheime hut.

We begonnen met een visualisatie. De kinderen luisterden naar een verhaaltje, waarin ze in hun fantasie begeleid werden naar hun eigen hut. Deze hut hebben ze op het witte doek geplakt met snippers uit tijdschriften.

De meeste kinderen hebben daarnaast ook een tekening van hun hut gemaakt met kleurpotloden.

fase 2: intuïtief schilderen van de achtergrond.

Ook deze les begon met een visualisatie. In een kort verhaaltje bedacht elk kind drie dieren die langs kwamen in de jungle. Nadat ze zich ingeleefd hadden in hoe elk dier beweegt, hebben ze met drie kleuren verf deze bewegingen uitgevoerd op het doek.

Hiermee werd de hut uit de vorige fase verstopt onder de verf. Nu is het echt een geheime hut! Je weet zelf dat hij er is, anderen kunnen er alleen achter komen als jij het ze vertelt.

Intuïtief schilderen kan heel lastig zijn voor sommige kinderen. Het betekent namelijk dat je minder controle hebt over je werk. Het ontstaat bijna vanzelf. Dit is dan ook een goede oefening in het loslaten. Ook in het dagelijkse leven kun je niet overal controle over hebben. Gelukkig kon in de verdere uitwerking alles nog naar wens veranderd worden.

Er zijn ook kinderen die het juist heerlijk vinden om het idee los te laten dat het ‘iets’, of zelfs ‘iets moois’  moet worden.

fase 3: de koning van de jungle

In deze fase hebben we eerst een les besteed aan de techniek van het tekenen van dieren. Hierbij werd ook ieder kind gevraagd welk dier voor hem of haar de koning van de jungle is. Hierbij waren ze ook vrij om een dier te kiezen dat niet in de jungle leeft. Ieder kind blijft gewoon de baas over zijn eigen werk. Dit dier hebben we eerst met potlood getekend, om te oefenen. Vervolgens werd het met verf op het doek geschilderd.

fase 4: omgeving en afwerking

Voor de omgeving hebben we eerst geoefend hoe je verschillende soorten bladeren van jungle-planten kunt tekenen. Dit was een suggestie voor het invullen van de omgeving van het dier op het schilderij.

Tenslotte heeft ieder kind op zijn of haar eigen manier het schilderij afgewerkt en kreeg ieder schilderij een titel!

Next: Ik wil een monster!

Na de meivakantie tot de zomervakantie wordt het lesaanbod gevarieerd. Hierbij wordt rekening gehouden met wensen en verzoeken van sommige kinderen. We gaan aan de slag met kleur, materiaal en techniek. Als rode draad zal er regelmatig een monster mee naar huis komen…