Skip to main content

Welkom bij deze online galerij! Van mei-juli 2023 was het thema ‘Ik wil een monster!’ Iedereen krijgt te maken met monsters in zijn leven, in de vorm van nachtmerries of vervelende gebeurtenissen. Doordat je zelf de baas bent over jouw tekening, kun je al tekenend deze monsters onder controle krijgen. Dit is wat kinderen onbewust mee kunnen nemen uit deze lessenreeks.

Kijk snel verder voor de resultaten en een verslagje van deze lessen.

Met veel trots toon ik je een greep uit het werk van leerlingen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar! 

(omdat er ruim 35 kinderen op tekenles komen, is het te veel om bij elke les álle tekeningen te laten zien…)

Een monster dat groeit.

Voor sommige kinderen is het heel bevrijdend als een tekening niet meteen iets voor hoeft te stellen, of mooi hoeft te zijn. Bij deze tekening begonnen we energetisch door lekker te krassen! Daarna zijn we de vakjes in de krastekening gaan kleuren. Vakje voor vakje groeide er op deze manier vanzelf een kleurrijk monster.

de Gruffalo

Slagtanden heeft ‘ie, en vlijmscherpe klauwen,

en knarsende kaken die alles kauwen.

Hij heeft eeltige knieën, z’n voeten zijn plat,

op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat.

Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop,

en paarse stekels van zijn staart tot z’n kop.

Moedertje! Ooo!

’t is een gruffalo!

Kriebelmonsters

Deze les was weer gericht op het intuïtieve: het ontstaat vanzelf, zonder dat het iets ‘moois’ moet worden.

Met ecoline druppels en blazen hebben we eerst kleurrijke vlekken gemaakt. Maak er oogjes op en je hebt een monster!

Help! Een vleesetende plant!

Er stonden 4 vleesetende planten op tafel die we bekeken hebben. Daarna werden ze nagetekend. Bij deze les natekenen moeten je ogen en hersenen proberen iets wat je 3D ziet over te brengen op papier in 2D. Je moet dus proberen naar de plant te kijken alsof hij ‘plat’ is.

De kinderen hebben gewerkt met aquarelpotlood. Deze kun je gebruiken als een gewoon kleurpotlood, maar als je er met een penseeltje water overheen gaat, krijgt het een waterverf effect.

Hoe tem je een draak?

Het is best moeilijk om met potlood een draak te tekenen. Als je met krijt werkt, wordt het een stuk gemakkelijker! Krijt is namelijk een grof materiaal, waarmee je dus ook grof mag werken.

De kinderen kregen de keus om te werken met bijenwaskrijt of oliepastelkrijt. Eerst mochten ze de verschillen uitproberen en merkten ze dat bijenwaskrijt harder is en oliepastelkrijt is vetter.

Voor sommigen was het erg lastig om de omschakeling te maken van gedetailleerd werken met potlood naar grover werken met krijt. Een goede oefening zodat je zicht krijgt op welke materialen werken bij welke tekenstijlen. Door verschillende materialen aan te bieden, wil ik kinderen de gelegenheid geven om te ontdekken wat ze fijn en leuk vinden om mee te werken.

Dieren in de mix!

Terra Ultima is een PRACHTIG prentenboek waarin een heel nieuw continent met bijzondere dieren wordt beschreven. Nadat we het boek hebben bewonderd, zijn we zelf aan de slag gegaan.

De kinderen knipten een half dier uit, de andere helft bedachten ze er zelf bij. Zo ontstonden er de meest bijzondere nieuwe dieren. Inclusief beschrijving!

Monster-doodles

‘Doodelen’ of ‘Droedelen’ is eigenlijk zomaar wat tekenen zonder duidelijk doel. Doodelen kan heerlijk ontspannend zijn en is ook leuk om te doen als je je verveeld of als je even niks te doen hebt. Aan deze tekening mochten de kinderen telkens werken als er nog tijd over was aan het einde van de les.

Zo ontstond er stukje bij beetje een blad vol met monstertjes die werden gedoodeld!

En nu: vakantie!

Na de zomervakantie gaan we verder met het nieuwe thema: 1001 nacht!